Prístup administratívnych pracovníkov do zdravotnej dokumentácie - Kavarniková, Lenka
Od januára 2025 vstúpila do platnosti významná legislatívna zmena, ktorá zásadne mení pravidlá vedenia zdravotnej dokumentácie. Novelizácia zákona rozširuje okruh osôb oprávnených zapisovať údaje do systému e-zdravie - popri zdravotníckych pracovníkoch môžu túto úlohu po splnení zákonom ustanovených podmienok vykonávať aj administratívni zamestnanci poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Cieľom tejto zmeny je zvýšiť efektivitu práce zdravotníckych tímov, odbremeniť zdravotníkov od vybraných administratívnych úloh a urýchliť tok informácií v systéme. Zároveň sa však kladie dôraz na posilnenie ochrany osobných údajov pacientov - zákon preto rozširuje povinnosť zachovávať mlčanlivosť aj na nezdravotnícky personál. Čo konkrétne táto zmena znamená v praxi? Aké nové povinnosti z nej vyplývajú pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a aký vplyv má na práva pacientov?