Codes of Ethics in a Contextual Comparative Analysis of the Security Forces of the Czech Republic - Nesiba, Jiří
Tento článok skúma etické kódexy upravujúce bezpečnostné zložky v Českej republike od roku 2024. Cieľom štúdie bolo vykonať porovnávaciu analýzu etických kódexov Polície Českej republiky, Väzenskej služby Českej republiky a Colnej správy Českej republiky. Štúdia sa zameriava na kľúčové etické hodnoty, ako sú dôstojnosť, profesionalita a boj proti korupcii a skúma eticky sporné otázky, ako je napríklad používanie minikamier na zhromažďovanie dôkazov v prípadoch sťažností. Zistenia odhaľujú spoločné etické princípy medzi týmito agentúrami, ale zároveň zdôrazňujú rozdiely v ich prístupe k určitým otázkam. Štúdia identifikuje oblasti, ktoré si vyžadujú ďalšiu pozornosť, najmä v oblasti odbornej prípravy zamestnancov a podpory rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom. Táto analýza poskytuje cenné poznatky o účinnosti a komplexnosti etických kódexov a navrhuje smery pre ich ďalšie zlepšenie v praxi.