The Impact of the Crimea Annexation on Agricultural Trade: A Structural Gravity Approach - Dadakas, Dimitrios
Skúmame vplyv ruskej anexie Krymu v roku 2014 na globálne toky poľnohospodárskeho obchodu. Pomocou štrukturálneho gravitačného modelu s odhadom Poissonovej pseudo maximálnej pravdepodobnosti (PPML) a predaja v rámci krajiny rozlišujeme vplyvy vojny od vplyvov sankcií na obchod. Odhadujeme kontrafaktuálne scenáre podmienenej všeobecnej rovnováhy PPML a aplikujeme „konvenčný dvojkrokový prístup“ na posúdenie obchodného potenciálu Ruska, Ukrajiny a členov Európskej únie. Naše výsledky naznačujú, že zatiaľ čo obchodné toky Ruska aj Ukrajiny v období po anexii profitovali, sankcie mali negatívny vplyv, pričom Rusko pocítilo závažnejšie účinky.