Adapting to Change: The Covid-19 Pandemic’s Influence on Business and Economic Landscapes - Hýžová, Eva
Táto práca skúma vplyv pandémie COVID-19 na výkonnosť podnikov a zavádzanie postupov práce na diaľku, pričom sa zameriava na 267 českých spoločností v rôznych sektoroch a veľkostiach. Výskum, ktorý sa uskutočnil v roku 2021, využil deskriptívnu štatistickú analýzu na posúdenie zmien v ziskovosti, obrate, inkase pohľadávok a zavádzaní práce z domu. Zistenia ukazujú, že veľké spoločnosti orientované na služby zaznamenali najvýznamnejší pokles tržieb (až o 55 %), zatiaľ čo mikropodniky a stredné podniky preukázali väčšiu odolnosť. Štúdia zdôrazňuje výrazný posun smerom k práci na diaľku, najmä v stredných a veľkých organizáciách, čo naznačuje trvalé zmeny v pracovnej kultúre a potrebu technologickej pripravenosti. Porovnaním výsledkov s existujúcimi štúdiami tento výskum zdôrazňuje rozdielne dopady pandémie v rôznych odvetviach a prináša nové poznatky o organizačnej adaptabilite, finančnej odolnosti a strategickom riadení počas kríz. Zdôrazňuje tiež dôležitosť agilného riadenia, stability peňažných tokov a digitálnej transformácie pri zmierňovaní narušení. Zistenia majú praktické dôsledky pre tvorcov politík a obchodných lídrov, pretože ponúkajú usmernenia pre cielené podporné politiky a lepšiu pripravenosť na krízy. Napriek cenným príspevkom je štúdia obmedzená svojím regionálnym rozsahom a veľkosťou vzorky, čo zdôrazňuje potrebu medzinárodnej a longitudinálnej štúdie. Tieto smery by mohli ďalej preskúmať dlhodobé účinky pandémie a informovať stratégie na podporu odolnosti v rýchlo sa meniacom globálnom podnikateľskom prostredí.