Erosion of Civilizational Consensus: Armenian State Discourse - Ter-Ghazaryan, Levon
Nedávne udalosti v postsovietskom priestore ukazujú zotrvačnú kontinuitu boja, ktorému čelia bývalé členské štáty Sovietskeho zväzu medzi ich axiomatickým prístupom k svojej suverénnej štátnosti a faktickými výzvami, ktorým čelia. Výsledkom tohto procesu je neustála sociálno-ekonomická destabilizácia a časté ozbrojené konflikty v regióne, ktoré nútia nástupnícke štáty pravidelne uplatňovať vyrovnávací a dokonca rotačný prístup vo svojej strategickej orientácii, spolu s tendenciou presúvať základné piliere svojej štátnosti na externých aktérov, ktorí nemajú záložný plán pre svoju štátnosť v jej suverénnej podobe. Článok sa zameriava na postsovietske Arménsko a tvrdí, že jeho štátnosť je predisponovaná k naratívnemu esencializmu, ktorý sa vo svojej diskurzívnej forme rúca pod tlakom série hrozieb a udalostí, typických pre suverénne štátne subjekty. Článok identifikuje Nežnú revolúciu v Arménsku v roku 2018 a následnú druhú vojnu v Náhornom Karabachu v roku 2020 ako takéto udalosti. Dôsledkom týchto dvoch udalostí a protichodných politík vyrovnávania a rotácie súčasných arménskych elít je diskurzívna erózia arménskeho civilizačného konsenzu o jeho suverénnej štátnosti.