Codes of Ethics as a Marketing Communication Tool: The Impact of Codes of Ethics on the Behaviour and Appearance of Employees - Kozáková, Jana
Etické kódexy sú kľúčové pri komunikácii a budovaní hodnôt organizácií a ich zamestnancov. Táto výskumná štúdia sa zameriava na skúmanie rôznych aspektov etického správania a vplyvu etických obmedzení na výkon zamestnancov v organizáciách. V kontexte rastúceho významu obchodnej etiky a riadenia ľudských zdrojov táto štúdia štatisticky identifikuje rozdiely medzi organizáciami na základe ich etických charakteristík a stratégií. Zistilo sa, že integrácia etiky do firemnej stratégie má vplyv na prípustné správanie a vzhľad zamestnancov, pričom minulé etické škandály viedli k prísnejším opatreniam. Okrem toho dĺžka a aktualizácia etického kódexu ovplyvňujú kontrolu nad určitými aspektmi správania zamestnancov. Tieto výsledky zdôrazňujú dôležitosť etických kódexov ako nástrojov na komunikáciu, ako aj na riadenie etiky a správania zamestnancov. Zdôrazňujú tiež úlohu nadnárodných spoločností pri šírení týchto praktík a ich vplyv na menších hráčov na trhu, ako aj dôležitosť riadenia obmedzení na pracovisku. Záverom možno povedať, že táto štúdia prispieva k hlbšiemu pochopeniu etických praktík a ich významu v rámci organizácií.