Z galérie tvorcov Podpora kreativity a inovatívnosti v stredných školách. Príklad študentského vynálezu GraviMobil - Šimková, Patrícia
Duševné vlastníctvo je dôležitým aktívom, ktoré pridáva hodnotu každej firme. Jeho dôležitosť z roka na rok rastie, a preto je podstatné začať o tejto téme hovoriť už na úrovni stredných škôl. Spolu s koncom školského roka 2023/2024 bol v Úrade priemyselného vlastníctva SR vyhodnotený tretí ročník súťaže Nebuď fejker! Jedným z ocenených projektov bol aj študentský vynález zo Strednej priemyselnej školy dopravnej vo Zvolene – GraviMobil. Tento inovatívny projekt, ktorý kombinuje princípy gravitačnej batérie a fotovoltiky, vzbudil pozornosť poroty svojou originalitou a praktickým využitím. Pri tejto príležitosti sa uskutočnil aj rozhovor s Valentínou Kaljužnou, vyučujúcou, ktorá študentov v tomto projekte viedla. V rozhovore prezradí viac o procese tvorby, výzvach, s ktorými sa študenti stretli, a o tom, čo ich inšpirovalo k tomuto nápadu.