Exploring Contributing Factors to Household Vehicle Ownership in Developing Countries: A Case of Banda Aceh, Indonesia - Ruslan, Ruslan
Vlastníctvo automobilov v domácnostiach sa v Indonézii stalo kľúčovou otázkou kvôli rýchlej urbanizácii a ekonomickému rastu, ktoré viedli k zvýšenému dopytu po osobných vozidlách. Tento nárast vozidiel prispieva k dopravným zápcham, znečisteniu a zaťaženiu mestskej infraštruktúry. Cieľom tejto štúdie bolo preskúmať vlastníctvo súkromných vozidiel vo vzťahu k charakteristikám domácností a atribútom mobility v rozvojových krajinách. Na analýzu vzorcov vlastníctva bola použitá metodika multinomického logitového modelu (MNL). Empirické výsledky ukázali významný vplyv príjmovej premennej na vlastníctvo vozidiel. Vlastníctvo viacerých súkromných vozidiel bolo častejšie u jednotlivcov s vodičským preukazom, mužov a tých, ktorí cestovali na dlhšie vzdialenosti. Tieto výsledky by mohli byť neoceniteľné pre tvorcov politík zameraných na zníženie závislosti od automobilov a zvýšenie efektívnosti mestských dopravných systémov.