Analýza faktorů asociovaných s vícečetnými příčinami smrti v Česku v roce 2018 pomocí XGBoost regrese a metody SHAP - Ukolova, Bety
Táto štúdia sa zameriava na faktory, ktoré sú spojené so zaznamenávaním viacerých príčin ako príčiny smrti v Českej republike. V analýze sa používa viacnásobná regresia XGBoost a jej výsledky sa interpretujú pomocou hodnôt SHAP. Najvýznamnejšie faktory spojené s počtom príčin smrti, zoradené podľa dôležitosti, sú miesto smrti, región a základná príčina smrti. V menšej miere prispieva aj vek a pitva. Identifikovaných bolo aj niekoľko dôležitých interakcií.