Artificial Intelligence and Sustainable Development: Policy Approaches from Visegrad Group Countries - Procházka, Gabriel, 1998-
Rýchly nárast umelej inteligencie (AI) predstavuje príležitosti aj riziká pre trvalo udržateľný rozvoj. Umelá inteligencia má potenciál transformovať priemyselné odvetvia, zvýšiť efektívnosť zdrojov a riešiť environmentálne výzvy. Predstavuje však aj značné riziká, ako je vyššia spotreba energie a rastúca sociálno-ekonomická nerovnosť v dôsledku vytláčania pracovných miest. Bez riadnej regulácie môže AI ďalej prispievať k zhoršovaniu životného prostredia a sociálnym rozdielom. Tento článok využíva kvalitatívnu komparatívnu politickú analýzu na skúmanie stratégií AI v krajinách Vyšehradskej skupiny so zameraním na udržateľnosť životného prostredia a ochranu trhu práce. Zistenia ukazujú, že Česká republika vedie s komplexnou stratégiou, integrujúcou merateľné ekologické ciele a jasne definovanú zodpovednosť za implementáciu týchto cieľov naprieč príslušnými vládnymi orgánmi.