Osoby rómskej národnosti podľa typu cenzovej domácnosti na Slovensku vo výsledkoch sčítania obyvateľov 2021 - Šprocha, Branislav
Cieľom článku bolo analyzovať cenzové domácnosti osôb rómskej národnosti na Slovensku podľa výsledkov Sčítania ľudu a domácností z roku 2021. Zároveň sme sa snažili poukázať na niektoré faktory, ktoré by mohli ovplyvniť možné rozdiely medzi štruktúrou cenzových domácností rómskej a nerómskej populácie. Naše výsledky ukazujú, že ľudia rómskej národnosti častejšie žijú v úplných rodinných domácnostiach s nezaopatrenými deťmi a zakladajú si rodinu v mladšom veku. Významnú časť domácností tvoria aj partnerské páry. V kontexte vysokej plodnosti mimo manželstva sú domácnosti s jedným rodičom pravdepodobne tiež veľmi dôležitou sociálnou skupinou. Naopak, domácnosti jednotlivcov sú v rómskej ako nerómskej populácii menej časté. Špecifickým znakom rómskych domácností je aj častejšia prítomnosť mužov a žien žijúcich vo viacčlenných nerómskych domácnostiach.