Impact of Tourism Indicators on the Revenues of Accommodation Facilities in Selected Regions - Schmidt, Martin, 2000-
Identifikovanie ukazovateľov, ktoré najviac ovplyvňujú príjmy ubytovacích zariadení v šiestich rozvinutých turistických regiónoch Slovenska. Štúdia skúma vzťahy medzi príjmami ubytovacích zariadení a vybranými ukazovateľmi cestovného ruchu, ako je počet domácich/zahraničných turistov, počet prenocovaní, využitie kapacít a ďalšie. Výsledky ukazujú, že najsilnejšie pozitívne korelácie sa vyskytujú v Bratislavskom kraji, najmä s počtom zahraničných turistov a ich počtom prenocovaní. Naopak, slabšie, alebo negatívne korelácie boli zistené v iných regiónoch, najmä v počte prenocovaní zahraničných turistov, čo zdôrazňuje výrazné regionálne rozdiely. Tieto zistenia zdôrazňujú potrebu prístupov, založených na špecifických údajoch pre daný región, aby sa zvýšila účinnosť stratégií rozvoja cestovného ruchu a maximalizovali ekonomické prínosy.