Does Government Support Increase Motivation of Citizens to Contribute to NGOs’ Services: Yes or No? - Johanesová, Lucia, 1988-
Predchádzajúce štúdie o efekte vytláčania v neziskových organizáciách sa primárne zameriavali na vyspelejšie krajiny. Transformačné procesy v krajinách CEE však spôsobili zmeny vo verejnej správe vytvárajúce príležitosti pre rozvoj sociálneho kapitálu a outsourcované poskytovanie verejných služieb. V dôsledku toho tieto krajiny, podporované programami EÚ, zameriavajú svoje stratégie na rozvoj neziskových organizácií. V kontexte strednej a východnej Európy je vhodnejší termín mimovládne organizácie (NGO), pretože nezahŕňa organizácie vo vlastníctve štátu. Najaktívnejší sektor mimovládnych organizácií v regiónoch strednej a východnej Európy je medzi krajinami Vyšehradskej štvorky, pričom najvyšší počet mimovládnych organizácií na obyvateľa v tejto skupine má Slovensko (70 tisíc).