Matematické modelovanie ekonomických a ekologických systémov ako nástroj ekologickoekonomických rozhodnutí - Dudek, Daniel, 1999-
Táto práca sa zaoberá možnosťami matematického modelovania ekonomických a ekologických systémov s dôrazom na energetický manažment. Cieľom je navrhnúť prístupy, ktoré pomôžu optimalizovať procesy v rámci udržateľného rozvoja, obehového hospodárstva a kruhovej ekonomiky. Práca bližšie analyzuje nástroje systému energetického manažmentu (EMS), legislatívne a ekonomické motivácie k ekologizácii a prináša návrh univerzálneho modelu plánovania využívania energií. Model prihliada na variabilitu taríf elektrickej energie, potenciál obnoviteľných zdrojov a možnosti integrácie do priemyselných či domácich procesov.