Hodnotenie povodňového rizika rómskych osád v SR - Solín, Ľubomír
Cieľom článku je hodnotenie povodňového rizika rómskych komunít na okraji a mimo obce na základe ľahko dostupných dát o ich povodňovej hrozbe a zraniteľnosti. Dosiahnuté výsledky poskytnú jednak prvé poznatky o priestorovej variabilite povodňového rizika rómskych osád a taktiež vytvoria racionálny podklad pre špecifikáciu rómskych osád s významnou úrovňou povodňového rizika v rámci ktorých sa uskutoční detailnejší výskum ich povodňového rizika. Článok tak upozorňuje na naliehavú potrebu zaoberať sa marginalizovanou rómskou komunitou vo vzťahu k prírodným hrozbám.