Financial Health of Post-Transformation Companies - Heralová, Olga
Zámerom článku je overiť vplyv transformácie na finančné zdravie transformujúcich sa obchodných korporácií. Transformácia obchodných korporácií môže pomôcť pri zvyšovaní efektívnosti výroby, zvyšovaní finančnej výkonnosti podnikov, znižovaní nákladov, realizácii diverzifikácie rizík alebo zjednodušovaní organizačnej štruktúry. Článok sa zameriava na transformáciu nazývanú projekt rozdelenia zlúčením. Finančné zdravie spoločností je možné overiť pomocou finančnej analýzy a súhrnných indexov. Na overenie sú v článku vybrané dva bankrotové indexy, Altmanov index Z-skóre a IN05. V článku je aj uvedené overenie finančného zdravia transformovaných spoločností vykonané na transformovaných spoločnostiach bezprostredne po transformácii a v priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov.