Dopady integrácie umelej inteligencie na motivačné procesy a kultúru v podnikoch - Ostrihoňová, Miroslava, 1975-
Príspevok identifikuje a analyzuje vybrané dimenzie podnikovej kultúry, ktoré významne prispievajú k motivácii a angažovanos zamestnancov, pričom ich prepája s konceptmi manažmentu šťasta, pracovného blaha (wellbeing), rodovej rovnos a inklúzie. Ak chápeme podnikovú kultúru ako priestor organizácie, potom zamestnanci predstavujú jeho aktívne prvky, ktoré v ňom musia efektivne fungovať, aby napomáhali napĺňaniu cieľov podniku.