Odpadové hospodárstvo ako súčasť cirkulárnej ekonomiky v krajinách V4 - Pallérová, Diana, 1999-
Cirkulárna ekonomika (CE) predstavuje kľúčový prístup k udržateľnému rozvoju, obzvlášť v kontexte rastúcej produkcie odpadu a narastajúceho tlaku na prírodné zdroje. Príspevok analyzuje vývoj odpadového hospodárstva v krajinách V4 (Slovensko, Česko, Maďarsko, Poľsko) v období rokov 2012–2022, a to prostredníctvom komparačnej analýzy produkcie odpadu v sektoroch jednotlivých krajín v porovnaní s priemerom EÚ. Zároveň skúma koreláciu a jej smer medzi celkovou produkciou odpadu a vybranými ekonomickými a environmentálnymi ukazovateľmi.