Macroeconomic Performance of European Union’s Small Open Economies During the COVID‑19 Pandemic - Szomolányi, Karol, 1976-
Táto práca vysvetľuje charakteristiky hospodárskeho cyklu v malých otvorených krajinách Európskej únie počas pandémie COVID-19. Boli vypočítané panelové cyklické zložky HDP a jeho zložiek, práce a priemerného produktu práce. Štúdia používa model reálneho hospodárskeho cyklu s dovážateľnými, exportovateľnými a obchodovateľnými produktmi na vysvetlenie cyklických charakteristík malých a veľkých krajín EÚ. Podľa výsledkov charakteristiky hospodárskeho cyklu veľkých krajín EÚ počas pandémie zodpovedajú zisteniam z celosvetových prác. Primárnym šokom bol pokles ponuky práce. Zvýšenie nákladov na úpravu kapitálu vysvetľuje nezvyčajnú volatilitu spotreby. Výsledky týkajúce sa malých krajín EÚ sa líšia od výsledkov veľkých krajín a výsledkov získaných v iných štúdiách. Primárnym zdrojom makroekonomických zmien počas pandémie boli zmeny v obchodných reláciách. Významné boli aj zmeny v ponuke práce.