Úloha a dôležitosť etických pravidiel v systémoch umelej inteligencie - Klučka, Ján
Článok je venovaný miestu a úlohe, ktorých význam značne narastá v dôsledku dynamického vývoja umelej inteligencie a rozširovania jej pôsobnosti do oblastí pôvodne vyhradených ľudským aktivitám. V jeho prvej časti autor prináša všeobecnejšiu charakteristiku významu a úlohy etických pravidiel v kontexte umelej inteligencie a venuje sa posudzovaniu všeobecných dokumentov právne nezáväznej povahy obsahujúcich etické pravidlá pre umelú inteligenciu, ako aj vzťahu etických pravidiel k relevantnej právnej úprave. Druhá časť je venovaná problémom implementácie etických pravidiel do systémov umelej inteligencie, auditu systémov umelej inteligencie a eliminácii skreslených algoritmov umelej inteligencie.