Rôzne výpočty váh kritérií pre metódu Promethee pri výbere vhodnej dovolenkovej destinácie - Barčáková, Nina, 1999-
Tento článok sa zaoberá problematikou viackriteriálneho rozhodovania, ktoré je dôležitým nástrojom pre riešenie rozhodovacích problémov. V článku bude poskytnutý všeobecný prehľad metód na výpočty váh kritérií, všeobecná formulácia metódy Promethee a jej výpočtu. Konkrétne sa zameriame na výpočty váh v rôznych metódach, ktoré neskôr vo výpočtoch použijeme práve v metóde Promethee, ktorá nám zabezpečí výsledné odporúčania. Tento prístup bude potom aplikovaný na riešenie experimentálnych príkladov, kde je demonštrovaná jeho efektívnosť a flexibilita. Tento komplexný pohľad na problematiku viackriteriálneho rozhodovania v sebe nesie cieľ poskytnúť ucelené porozumenie rôznorodých metód a prístupov k riešeniu rozhodovacích problémov, pričom hlavným cieľom článku je ukážka aplikácií viackriteriálneho rozhodovania a výpočtov váh v odvetví hotelierstva alebo cestovného ruchu.