Regionálne disparity v spotrebných výdavkoch domácností na Slovensku - Krajčíková, Lívia, 2000-
Cieľom článku je analyzovať regionálne rozdiely vo výdavkoch slovenských domácností na základe dát zo zisťovania Rodinné účty. Analýza sa zameriava na 12 kategórií výdavkov podľa klasifikácie COICOP a porovnáva ich medzi ôsmimi krajmi SR s využitím viacrozmerných štatistických metód - viacrozmerná analýza rozptylu a permutačná viacrozmerná analýza rozptylu. Výsledky ukazujú, že hoci Bratislavský kraj vykazuje najvyššie celkové výdavky, štruktúra výdavkov v relatívnom vyjadrení je medzi krajmi pomerne podobná, s dominanciou základných potrieb (bývanie a potraviny).