Franchising - Mikláš, Martin
Franchising predstavuje systém, ktorého podstata je založená na udelení licencie – povolenia na predaj tovarov a služieb v určitej oblasti jednou spoločnosťou, ktorá vlastní tieto práva, iným spoločnostiam. Slovo franchising má pôvod vo francúzskom slove franchise, ktoré sa používalo na označenie práva alebo výsady v stredovekom Francúzsku, pričom išlo o formu delegovanej autority na právo podnikať za určitý poplatok alebo výmenou za službu.