Prospects for Sustainable Sector Interconnection in the Era of Green Transformation - Hrušovská, Dana, 1964-
Táto štúdia analyzuje vzťahy medzi počtom ľudí pracujúcich v kreatívnych profesiách, verejnými výdavkami na kultúru a rekreáciu (% HDP), podielom obnoviteľných zdrojov energie a energetickou sebestačnosťou vybraných európskych krajín. Na základe korelačnej a viacnásobnej regresnej analýzy sa zistilo, že obnoviteľné zdroje energie majú štatisticky významný pozitívny vplyv na úroveň energetickej sebestačnosti. Ostatné analyzované premenné (verejné výdavky na kultúru a rekreáciu a počet ľudí zamestnaných v kreatívnom priemysle) sa nepotvrdili ako významné faktory. Výsledky podporujú dôležitosť strategického rozvoja obnoviteľných zdrojov energie ako nástroja na zvyšovanie energetickej nezávislosti krajín.