Perspectives of Renewable Energy Sectors Development and Creation of Clusters Within the EU Countries - Gajdová, Denisa, 1977-
Energia je jadrom problému klimatických zmien a je základom jeho riešenia. Veľké množstvo skleníkových plynov, ktoré pokrývajú Zem a zachytávajú slnečné teplo, vzniká pri výrobe energie, spaľovaním fosílnych palív na výrobu elektriny a tepla. Fosílne palivá, ako je uhlie, ropa a plyn, sú zďaleka najväčšími hybnými silami globálnych klimatických zmien a sú zodpovedné za viac ako 75 % celkových globálnych emisií skleníkových plynov a takmer 90 % všetkých emisií oxidu uhličitého. Veda hovorí jasne: aby sme sa vyhli najnegatívnejším dopadom klimatických zmien, musíme do roku 2030 znížiť emisie takmer o polovicu a do roku 2050 dosiahnuť nulovú čistú emisiu. Aby sme to dosiahli, musíme prestať závisieť od fosílnych palív a investovať do alternatívnych zdrojov energie, ktoré sú čisté, dostupné, cenovo dostupné, udržateľné a spoľahlivé.