Gross Value Added in the Music Industry: The Impact of Digitalization and Streaming Platforms - Novosad, Dominik
Digitalizácia výrazne zmenila hudobný priemysel a spôsobila posun ekonomickej hodnoty smerom k streamovacím platformám. Táto štúdia skúma vzťah medzi príjmami zo streamovacích služieb a hrubou pridanou hodnotou (HPH) v hudobnom priemysle, ako aj konkurenčné napätie medzi dominantnými platformami – Spotify a Apple Music. Na analýzu boli použité sekundárne údaje z rokov 2016 až 2023, získané z verejných správ a databáz. Korelačná analýza ukázala mierne silnú pozitívnu, ale štatisticky nevýznamnú koreláciu medzi HPH britského hudobného priemyslu a predajom Spotify. Naopak, veľmi silná a štatisticky významná negatívna korelácia bola potvrdená medzi predajom Apple Music a priemerným predajom Spotify na používateľa.