Hydrogen's Role in Green Economy: Opportunities and Challenges in Selected European Countries - Barteková, Mária, 1992-
Vodík je dôležitým prvkom v prechode na zelenú ekonomiku a má potenciál zohrávať kľúčovú úlohu v dekarbonizácii priemyslu a dopravy v rámci Európskej únie. Cieľom tohto článku je analyzovať rozdiely vo výrobe a spotrebe vodíka medzi vybranými európskymi krajinami v kontexte ich ekonomickej vyspelosti. Na základe údajov z rokov 2020 až 2023 bola vykonaná kvantitatívna analýza zahŕňajúca premenné, ako je kapacita výroby a spotreby vodíka a HDP na obyvateľa.