Circular Economy Business Models from the Perspective of Economic, Environmental and Implementation Determinants - Šagátová, Slavka, 1975-
Prechod na obehové hospodárstvo (CE) si vyžaduje detailné pochopenie obehových obchodných modelov (CBM) a identifikáciu ich charakteristických prvkov. Táto štúdia rieši túto výzvu analýzou 28 modelov, zoskupených do štyroch typologických kategórií na základe spoločných znakov. Cieľom pilotného prieskumu bolo určiť, ktoré ekonomické, environmentálne a implementačné charakteristiky sú najčastejšie zastúpené v každej modelovej skupine. Prostredníctvom kvalitatívnej obsahovej analýzy štúdia systematicky kvantifikovala výskyt 21 charakteristických prvkov v troch dimenziách. Zistenia ukazujú, že hoci znižovanie nákladov a efektívne využívanie zdrojov prevládajú vo všetkých modeloch, každá typologická skupina vykazuje charakteristické črty – technologicky orientované modely zdôrazňujú znižovanie rizika a prevádzkovú odolnosť; systémové modely zdôrazňujú kooperatívne synergie a adaptabilitu; modely zamerané na produkt sa zameriavajú na opätovné použitie a uchovávanie materiálov; a modely založené na prístupe podporujú zmenu správania v spotrebe.