The Transformative Impact of Artificial Intelligence on Core Human Resource Management Functions – a Systematic Literature Review - Sawant, Vitin Purso, 1978-
Táto systematická literárna analýza skúma transformačný vplyv umelej inteligencie (AI) na riadenie ľudských zdrojov (HRM) a zaoberá sa tromi výskumnými otázkami: transformáciou tradičných funkcií HRM systémami AI, vznikom nových funkčných domén a identifikáciou zdroja obáv a pokroku v integrácii AI. Výskum sa riadil rámcom PRISMA a identifikoval 2661 článkov, ktoré boli validované prostredníctvom trojstupňových rámcov, a pre konečnú analýzu zahŕňal 265 článkov publikovaných v rokoch 2020 až 2024 z databáz Web of Science, Scopus a Google Scholar. Tento výskum využil rámec CRANET na kategorizáciu funkcií HRM do kategórií: Postupy získavania zdrojov, Rozvoj zamestnancov, Odmeňovanie a benefity a Vzťahy so zamestnancami a komunikácia.