Daň z finančných transakcií v nadväznosti na príklady z praxe - Böszörményi, Jana
Zákon o dani z finančných transakcií vstúpil do platnosti od 1. 1. 2025, ale prvé zdaňovacie obdobie je apríl 2025. Platnosť zákona v prvých mesiacoch poukázala na nedostatky a prípady (finančné transakcie), ktoré majú daňovníci bežne v praxi, ale z pohľadu tohto zákona dochádza ku komplikácii z dôvodu nesprávneho výkladu príslušného ustanovenia. Finančná správa v spolupráci s Ministerstvom financií SR v súčasnosti upravuje a vydáva stanoviská, aby sa ujednotil postup a nevznikali rozpory v interpretácii zákona. Článok prináša príklady, ktoré neboli rozporované v rámci postupu, príp. sú jednoznačné z výkladu zákona.