Závislosť osôb založená tzv. iným prepojením – rozhodnutie Najvyššieho správneho súdu SR - Kočiš, Michal
Počiatky princípu nezávislého vzťahu je v medzinárodných daňových pravidlách so zameraním na zahraničné závislé osoby a rozhraničenie daňovej právomoci medzi jednotlivými daňovými jurisdikciami. Postupným vývojom sa v slovenskom daňovom práve dospelo k uplatňovaniu týchto pravidiel aj na rýdzo tuzemské kontrolované transakcie, t. j. transakcie medzi tuzemskými závislými osobami. Inak prepojené osoby – základné súvislosti. Inak prepojené osoby a uplatňovanie metód transferového oceňovania – rozsudok v právnej veci 4Sfk/42/2023 Najvyššieho správneho súdu SR o uplatňovaní daňových výdavkov daňovým subjektom.