Enhancing the Vietnamese SMEs' Adaptation to Climate Change Through Human Resources: The Mediating Effect of Adaptability Culture - Pham, Quyen Thi Chau
Článok sa zaoberá problematikou adaptácie na zmenu klímy v rámci malých a stredných podnikov (MSP) pôsobiacich vo Vietname. Okrem samotného zmierňovania zraniteľnosti tieto podniky aktívne hľadajú možnosti ekologických inovácií a využívajú adaptačné diverzifikačné stratégie na zvládnutie výziev, ktoré zmena klímy prináša. Výskum je zameraný na vplyv ľudských zdrojov na schopnosť prispôsobiť sa diverzifikácii, pričom organizačná adaptačná kultúra pôsobí ako sprostredkujúca premenná v teoretickom rámci pohľadu založeného na zdrojoch (Resource-Based View, RBV). Prostredníctvom analýzy údajov z prieskumu 280 MSP vo Vietname s využitím modelovania pomocou štrukturálneho rovníc (Structural Equation Modeling, SEM) v programe SmartPLS4 článok odhaľuje, že ľudské zdroje aj adaptívna kultúra pozitívne ovplyvňujú adaptáciu MSP na zmenu klímy.