The Impact of Circular Business Models on the Financial Performance of Selected Slovak Companies - Pallérová, Diana, 1999-
Článok sa zameral na hodnotenie vplyvu obehových obchodných modelov na finančnú výkonnosť vybraných slovenských spoločností v období 2019 -2023. Analýzou špecifických ekonomických ukazovateľov (tržby, ziskovosť, návratnosť aktív, pomer nákladov) bola porovnaná efektívnosť firiem z rôznych sektorov, ktoré aktívne implementujú obehové stratégie. Výsledky ukazujú, že prijatie princípov obehového hospodárstva prispieva najmä k stabilizácii tržieb, optimalizácii nákladov a väčšej flexibilite v reakcii na zmeny na trhu a v regulačných opatreniach. Rozsah finančných výhod sa však líši v závislosti od sektora, veľkosti spoločnosti a úrovne adaptácie.