Budúcnosť finančného výskumu: nové trendy, nové výzvy - Krištofík, Peter
Finančná ekonómia už dávno nie je len akademickou disciplínou, uzavretou medzi stenami univerzít. Dnes je to praktický rámec, ktorým sa riadia investičné rozhodnutia, manažment podnikového kapitálu, ale aj celonárodné finančné politiky. V ére digitálnej ekonomiky, klimatických výziev a globálnych kríz sa ukazuje, že tradičné modely – akokoľvek užitočné – nedokážu vždy držať krok s realitou. Súčasný výskum preto smeruje k tomu, aby tradičné princípy doplnil o nové prístupy – či už ide o poznatky z behaviorálnych vied, dopady technologických zmien, alebo dôraz na udržateľnosť. Budúcnosť finančnej ekonómie tak spočíva v tom, ako flexibilne sa dokáže prispôsobiť svetu, ktorý je rýchlejší, prepojenejší a čoraz menej predvídateľný.