New Models for Software Licence Vendors - Pister, Marco, 1974-
Technologické zmeny, najmä so zvýšenou dostupnosťou, ktorú poskytuje internet a rozvoj cloud computingu, výrazne ovplyvnili spôsob, akým dodávatelia softvéru predávajú licencie na svoje produkty. Posun v obchodných modeloch odráža meniace sa prístupy k distribúcii a zmeny v platobnom modeli. Tradičný transakčný model, kde predajca predáva trvalú licenciu na softvér predávaný ako produkt, je na ústupe. Transakčný model, kde zákazník platí jednorazový poplatok, zostáva prítomný na hernom trhu, ale na iných trhoch je menej bežný, najmä v komerčnom prostredí. Dva modely, ktoré sa stávajú čoraz populárnejšími, sú predplatné a softvér ako služba.