Health-Related Disinformation: Should We Focus More on Reduc-ing the Mindware Gap or Corrupted Mindware? - Sunyik, Viktória
Štúdia skúma, či sú konšpiračné presvedčenia o Covid-19 spôsobené nedostatkom užitočného a potenciálne ochranného myslenia alebo kontaminovaným myslením. Na kvótnej vzorke dospelých Slovákov sme tiež skúmali, či osobne relevantný obsah zlepšuje vedecké uvažovanie, a to pomocou dvoch verzií úloh vedeckého uvažovania – jednej so scenármi koronavírusu a jednej neutrálnej. Zatiaľ čo pravdepodobnostné uvažovanie a vedecké poznatky negatívne predpovedajú vieru v konšpiračné teórie, protivedecké postoje významne prispievajú k ich vyššej akceptácii. Riešenie protivedeckých postojov a rozvoj pravdepodobnostného uvažovania a vedeckých poznatkov teda môže byť kľúčové pre zmiernenie konšpiračných presvedčení súvisiacich so zdravím.