Do Not Let Your Primal World Beliefs Burn You Out: An Initial Unravelling of the Role of Primal World Beliefs and PsyCap in Core Burnout Symptoms Experience - Kačmár, Pavol
Napriek rastúcej výskumnej pozornosti venovanej úlohe individuálnych psychologických faktorov vo vývoji syndrómu vyhorenia v posledných desaťročiach sa vie len málo o úlohe presvedčení jednotlivcov, pokiaľ ide o všeobecný charakter sveta. Na základe vznikajúcej výskumnej línie zameranej na presvedčenia o prvotnom svete sa táto štúdia zameriava na skúmanie úlohy primárneho prvotného presvedčenia a troch sekundárnych presvedčení o prvotnom svete v prežívaní syndrómu vyhorenia a jeho kľúčových dimenziách. Táto štúdia prináša nové a sľubné zistenia a ponúka východiskový bod pre budúci výskum toho, ako všeobecné presvedčenia o svete formujú skúsenosti ľudí na pracovisku. Výsledky ukázali, že primárne prvotné presvedčenie negatívne súviselo so závažnosťou symptómov vyhorenia a tento vzťah bol čiastočne sprostredkovaný psychologickým kapitálom.