The CEO Characteristics and Romanian Banks Performance - Bunea, Mariana
Hlavným cieľom výskumu je zistiť, do akej miery, charakteristiky generálneho riaditeľa (CEO) ovplyvňujú finančnú výkonnosť bánk v rumunskom bankovom systéme. Skúmaná vzorka zahŕňa 21 rumunských bánk za obdobie od 2018 do 2022. Pokiaľ ide o tieto charakteristiky, do výskumu sú zahrnuté aspekty ako vek, rodová rozmanitosť, vzdelanie, národnosť a dualita, pričom finančná výkonnosť bankového systému sa meria pomocou ukazovateľov ROA (návratnosť aktív) a ROE (návratnosť vlastného kapitálu), ktoré sa často používajú v literatúre, vrátane kontrolných premenných, ako je veľkosť banky a pod.