Informačná povinnosť zamestnávateľa a zamestnanca v pracovnom pomere - Čičkánová, Petra
Jedným zo základných znakov pracovného pomeru ako základného pracovnoprávneho vzťahu je výkon závislej práce vo vzťahu nadriadenosti zamestnávateľa a podriadenosti zamestnanca. Hoci zamestnávateľ je oprávnený konať v pracovnoprávnom vzťahu samostatne (s výnimkou prípadov, kedy Zákonník práce vyžaduje súhlas zamestnanca/zástupcov zamestnancov), uvedené oprávnenie nezbavuje zamestnávateľa povinnosti informovať zamestnancov o skutočnostiach, ktoré majú (môžu mať) vplyv na ich pracovnoprávny vzťah. Výkon informačnej povinnosti môže byť považovaný aj za nástroj na vyrovnanie faktickej nerovnosti účastníkov pracovnoprávneho vzťahu.