E-Government in Slovakia: A Critical Review of Progress, Challenges, and Citizen Adoption - Zemko, Radoslav, 1989-
Táto práca kriticky skúma rozvoj elektronickej verejnej správy v Slovenskej republike a zdôrazňuje kľúčové štrukturálne, inštitucionálne a behaviorálne bariéry brániace jej prijatiu občanmi. Na základe strategických a servisných analýz štúdia identifikuje pretrvávajúce rozdiely medzi investíciami do infraštruktúry a spokojnosťou používateľov. Na riešenie tohto problému predstavuje integrovaný teoretický model kombinujúci model akceptácie technológií (TAM), model úspechu informačných systémov (ISSM) a vybrané prvky behaviorálneho rámca MINDSPACE. Na testovanie modelu sa používa pilotný prieskum slovenského elektronického daňového formulára, ktorý odhalil, že vnímaná užitočnosť, jednoduchosť používania a kvalita systému sú najsilnejšími prediktormi spokojnosti používateľov, zatiaľ čo behaviorálne premenné zohrávajú menej významnú úlohu.