Factors Influencing the Purchasing of Organic Food by Slovak Consumers: Quality or Promotion? - Jarossová, Malgorzata Agnieszka, 1978-
Skúmanie nákupného správania slovenských spotrebiteľov v oblasti biopotravín. Pomocou údajov zhromaždených spoločnosťou CAWI od 318 respondentov sa výskum zameriava na preskúmanie vzťahu medzi socioekonomickými charakteristikami slovenských spotrebiteľov a ich nákupným správaním, s osobitným dôrazom na faktory ovplyvňujúce ich rozhodnutie kúpiť si biopotraviny. Na základe chí-kvadrát testu nezávislosti výsledky ukazujú, že nákup biopotravín závisí od príjmu a úrovne vzdelania spotrebiteľov. Spotrebu biopotravín primárne ovplyvňujú faktory súvisiace s vysokou kvalitou, nutričným obsahom, senzorickými vlastnosťami biopotravín a zdravým životným štýlom, a nie externé spoločenské trendy, ako je podpora celebrít, zvedavosť, móda a trendovosť, ktoré sa považujú za najmenej dôležité. Pomocou hierarchickej klastrovej analýzy štúdia identifikuje tri klastre spotrebiteľov, ktorí sa rozhodujú o kúpe biopotravín na základe rovnakých faktorov. Zistenia poskytujú cenné poznatky pre segmentáciu trhu s biopotravinami a pre vývoj politík označovania produktov a marketingových komunikačných stratégií.