Open Science and Open Access Policies as Drivers of Innovation: Evidence from Patent Activity in European Countries - Sitnicki, Maksym W.
Otvorená veda (OS) a otvorený prístup (OA) sa stali kľúčovými piliermi politiky výskumu a inovácií, no ich konkrétny vplyv na inovačné výstupy zostáva nedostatočne preskúmaný. Posúdenie, či prítomnosť a rozsah národných politík OS&OA súvisia so zmenami v patentovej aktivite v 29 európskych krajinách. Analýza s použitím panelu údajov z rokov 2000 až 2023 aplikuje regresné modely s fixnými efektmi so zhlukovanými štandardnými chybami a robustnými špecifikáciami, pričom sa zameriava na logaritmus celkového počtu patentových prihlášok ako závislú premennú. Výsledky naznačujú pozitívnu a štatisticky významnú súvislosť medzi prítomnosťou politiky OS&OA a počtom patentových prihlášok. Hoci interakcia medzi prítomnosťou politiky a rozsahom politiky bola odstránená z dôvodu multikolinearity, hlavné vplyvy rozsahu politiky tiež vykazovali štatistickú významnosť. Po logaritmickej transformácii na riešenie šikmosti bola robustnosť modelu potvrdená pomocou štandardných chýb konzistentných s heteroskedasticitou. Tieto zistenia podporujú hypotézu, že dobre rozvinuté národné politiky OS&OA môžu prispieť k inovačnej výkonnosti, ako je znázornené patentovou produkciou.