From Life Space to Cyberspace: Reimagining Lewin’s and Bourdieu’s Field Theories for the Digital Era - ROȘCA, Vlad I.
Táto práca rozširuje teórie poľa Kurta Lewina a Pierra Bourdieua v modernom kontexte digitálnej spoločnosti a zdôrazňuje ich súčasnú relevantnosť. Lewinova teória poľa zdôrazňuje interakciu medzi jednotlivcami a ich sociálno-psychologickým prostredím (životným priestorom) a naznačuje, že ľudské správanie je vo veľkej miere ovplyvnené vonkajšími silami. Bourdieuov koncept sociálnych polí sa opiera o štruktúrované priestory v spoločnosti (kultúrne, vzdelávacie, ekonomické atď.) a ich mocenskú dynamiku v sociálnych hierarchiách. Článok vychádza z prieniku týchto teórií, aby vysvetlil súčasné digitálne javy.