Transakčná daň - Cingelová, Zuzana
Od 1. apríla 2025 bolo na Slovensku zavedené nové zdanenie finančných transakcií, pri ktorých dochádza k odpísaniu sumy finančných prostriedkov z účtu daňovníka. Zákon č. 279/2024 Z. z. o dani z finančných transakcií v znení neskorších predpisov určuje, že daňovníkom tejto novej dane je fyzická osoba - podnikateľ, právnická osoba, organizačná zložka zahraničnej osoby, ktorá má sídlo alebo miesto podnikania v tuzemsku alebo vykonáva činnosť v tuzemsku.