On the Need to Rethink the Way We Understand Growth: Media Evidence on Economic Growth as an Empty Signifier - Profant, Tomáš Imrich, 1983-
Práca tvrdí, že hospodársky rast je prázdny signifikant a na tomto základe vyzýva na odlišný prístup k hospodárskemu rastu. Je založená na analýze českých a slovenských alternatívnych a mainstreamových médií, ako aj na rozhovoroch s novinármi a publicistami píšucimi pre tieto médiá. Článok ukazuje, že hospodársky rast ako mediálny pojem nemá jasnosť, je vo všeobecnosti vnímaný pozitívne, predstavuje systémové obmedzenie a je obklopený emocionálne nabitými naratívmi a reťazcom ekvivalencií. Okrem toho hospodársky rast spája protichodné sily v spoločnosti a integruje nekompatibilné diskurzívne prvky. Je sedimentovaný do objektivity, posilnený nedostatkom vedomostí o hospodárskom raste, obmedzeniami spravodajských a rozhovorových žánrov a podriadením kritiky očakávaniam čitateľov, redaktorov a ideologickému postaveniu centristických mediálnych inštitúcií. Dominancia hospodárskeho rastu je však v rozhovoroch spochybňovaná. Podľa respondentov je reaktivácia možná zahrnutím zdrojov kritických voči rastu do spravodajských alebo názorových sekcií alebo výberom tém, ktoré sú v rozpore s rastovou agendou.