Digitalizace české energetiky: jak simulace a bateriová úložiště promění českou distribuční soustavu - Novák, Martin
Výpadok elektriny, ktorý v júli 2025 ochromil časti Českej republiky, znova pripomenul, ako zraniteľná môže byť centralizovaná a nedigitalizovaná energetická infraštruktúra. Hoci išlo o technickú poruchu na vedení, podobné udalosti môžu v budúcnosti vznikať aj v dôsledku extrémnych meteorologických javov, preťaženiu prenosovej alebo distribučnej sústavy, prípadne cielených kybernetických útokov. V takých situáciách rozhoduje o stabilite nielen robustnosť fyzickej infraštruktúry, ale i schopnosť rýchlej a ideálne automatizovanej reakcie. Kľúčovú úlohu v tomto smere hrajú digitálne simulácie, vzdialené riadenie decentralizovaných zdrojov a batériové systémy s vysokou rýchlosťou odozvy.