Na cestě k čisté energii: výzvy a řešení pro udržitelnou budoucnost - Bednárová, Aneta
Vzhľadom ku klimatickej kríze a súvisiacej naliehavej potrebe celosvetového zníženia emisií CO2, dochádza v súčasnej dobe k tzv. energetickej transformácii. Tá je charakterizovaná najmä odklonom od tradičných fosílnych zdrojov a rýchlym rozvojom obnoviteľných zdrojov energie (OZE). Hoci je nutnosť dekarbonizácie oprávnená a nepopierateľná, tieto zmeny predstavujú pre elektrizačnú sústavu obrovské výzvy, ktoré zásadne menia spôsob jej prevádzky.