Legal Regulation of Unpaid Work in the Slovak Republic? - Bedlovičová, Jana
Právny rozmer neplatenej práce, najmä v kontexte slovenských domácností, kde táto forma práce zostáva pre formálnu právnu reguláciu do značnej miery neviditeľná. Neplatená práca je vnímaná ako viacrozmerný jav, pričom analýza je situovaná v rámci normatívneho rámca Slovenskej republiky. Cieľom je zistiť, či existujúcu legislatívu – najmä v oblasti rodinného práva – možno považovať za primeranú právnu reguláciu neplatenej práce v domácnostiach. Výskum je založený na metódach abstrakcie, právnej analýzy a normatívneho hodnotenia (de lege ferenda). Zistenia ukazujú, že súčasná regulácia je minimálna, vágna a chýba jej vymáhateľnosť. Zavedenie záväzných právnych noriem by síce mohlo zlepšiť prehľadnosť, ale zároveň predstavuje riziko podkopania súkromnoprávneho charakteru rodinných vzťahov. Úvaha o normatívnych limitoch a uskutočniteľnosti presnejšieho právneho zásahu v tejto oblasti.