Impacts of Overtourism on the Protected Natural Area Jeseníky (PLA) in the Moravian-Silesian Region - Bobáková, Hanne-Lore
Nadmerný turizmus predstavuje čoraz naliehavejší problém v mnohých destináciách po celom svete vrátane chránených prírodných oblastí. Skúmanie dopadov nadmerného turizmu v chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Jeseníky, ktorá sa nachádza v Moravskosliezskom kraji v Českej republike. Preskúmanie súčasnej úrovne a trendov turistickej návštevnosti v CHKO Jeseníky, posúdenie vybraných ekonomických prínosov cestovného ruchu v regióne – najmä jeho vplyv na miestne podniky a verejné financie – a identifikácia negatívnych environmentálnych a sociokultúrnych vplyvov nadmerného turizmu v oblasti. Návrh opatrení na reguláciu tokov návštevníkov a podporu udržateľného rozvoja cestovného ruchu. Výhody a nevýhody fenoménu nadmerného turizmu a návrhom konkrétnych stratégií na zmiernenie jeho negatívnych dopadov.