Osobná asistencia a príspevok na opatrovanie - Jaško, Jozef
Oba tieto inštitúty sú upravené v zákone z 29. októbra 2008 č. 447/2008 Z. z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia. Účelom tohto zákona bolo upraviť právne vzťahy pri kompenzácii sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia tak, aby sa vytvorili pre fyzické osoby s ťažkým zdravotným postihnutím porovnateľné príležitosti v každodennom živote a eliminovali sa bariéry, s ktorými sa stretávajú v oblastiach vymedzených v zákone s cieľom ochrániť túto skupinu fyzických osôb pred sociálnym vylúčením pri zachovaní ich ľudskej dôstojnosti. V nadväznosti na oblasti, ktoré je možné v zákone kompenzovať, sú predmetom zákona podmienky poskytovania jednotlivých peňažných príspevkov.